A Rozé – Jackfall Rózsabimbó

Mi a Rozé?

A rozé szerelmesen füllent. Ő az a gyerek az osztályban, aki azt mondja, hogy jajj, nem tanultam semmit a dolgozatra, és mégis ötöst ír, mert valójában már egy hete csak erre a megmérettetésre készült, és ha súgni kell, akkor segít. A rozé a könnyedség látszatát ébreszti és mosolyog. Üdeségével fel akarja ébreszteni bennünk a lazaságot és a könnyed hangulatot, hogy ne legyünk görcsösek, de ugyanakkor maradjunk hűek a precizitáshoz és a tökéletességhez. A rozé nem mutatja az utat. Viszont példaként állhat mindenki előtt.
Télen nyáron ugyanaz marad, vidám és élettel teli. Talán egy kissé komolytalan is. Igen, lehet, hogy a színe miatt kicsit komolytalannak tűnhet. Pedig az üdeség mögött precizitás és akkurátus munka van. Ez marad rejtve a halvány pír álcája alatt, ami mozdulatlanul és vidáman mered ránk a palackból.

Elkészítés

A rozéhoz a kékszőlőt előbb kell leszedni, mint a rendes vörösborhoz. A kézi szüret javasolt, és a fürtök gondos átválogatása. A gépi szüret következtében megsérülhet a bogyók héja, aminek következtében megindulhatnak az oxidációs folyamatok, amik nem kedveznek a rozénak. Oké! A szőlő a ládában, aztán a teherautón és irány a borászat. Itt egyből elkezdődik a bogyózás. A kocsányról leválasztott bogyókat roppantják, majd a mustot héjon áztatják egy rövid ideig. Ezért lesz csupán rózsaszín a bor, és nem vörös, mivel a színező anyagok a kékszőlő héjából áznak ki.

A legáltalánosabban elterjedt időtartam 2-3 óra. De a borászat válogatja, hogy milyen színűre szeretnék a rozét. A Jackfall Pincében mi tizenkét órát hagyjuk héjon ázni a rozénkat. Ennek köszönhetően lesz sokkal mélyebb a színe és intenzívebb, savasabb az ízvilága. Mi általában csak ennyit mondunk a saját rozénkról: hosszabb idő héjon, sötétebb árnyalatú rózsaszín. Ennek az is köszönhető, hogy a Jackfall Rózsabimbó rozé bora tovább eltartható. Viszont Provence-ban, ahol a termelés jelentős hányadát ez a fajta bor adja a rozé bor különböző színeit, hivatalosan is elnevezték: sárgadinnye, őszibarack, piros ribizli, grapefruit, mangó és mandarin. A döntően fontos idő után, amit a must a zúzott szőlővel együtt tölt, következik a léelválasztás.

Miért szeretjük a rozét?

A rozé színmustból készül. Nem préselik, mert akkor vörösbor lesz. Esetleg nagyon alacsony nyomáson, azaz csak finoman. Majd a mustot tisztítják, és acéltartályba teszik. Itt tölt fél évet. Fahordós érlelés az ő esetében nincs. Azaz nálunk nincs. Igaz, hogy a rozé sokak szerint a nyár itala. Könnyed savassága és gyümölcsössége remek aláfestő íze lehet grillezésnek, vagy egy naplemente megcsodálásának egy nyári nap végén. Azonban ne feledjük, hogy ennek a palackba zárt lendületességnek ugyanúgy van helye az asztalon ősszel és tavasszal, de akár még télen is, hiszen pont az utóbbi időszakban lehet szükségünk üdeségére, hogy a hideg hónapokat átvészeljük. A Jackfall Rózsabimbója úgy lett elkészítve, hogy minden évszakban kiszolgálja a fogyasztók igényét. A villányi borrégió semmihez sem fogható zamata kamatozik benne, ami a gyümölcsösség hosszú lecsengésében mutatkozik, és a szőlő kirobbanó ízvilágának széles spektrumát fűzi láncba minden kortyban.

Rozé - Jackfall Rózsabimbó
Elmúlt 18 éves? A weboldalt csak 18 éven felüliek látogathatják.