Éttermek a Villányi Borvidéken

Gasztronómiai turistajelzés

Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni Villányról és a Villányi Borvidékről. Ez a vidék egyaránt rabul ejti az embert a történelmével, a kulturális örökségeivel, titokzatosságával és természetesen a kitűnő villányi borok végtelen sorával. Viszont nem lehet megfeledkezni azokról a helyekről, amik nemcsak a borokról és a történelemről szólnak. Mindeképpen beszélni kell azokról az éttermekről melyek a gasztronómia világában kalauzolják el a Villányba illetve a környékre látogatókat.

Éttermek a Villányi Borvidéken

Palkonya

Talán nem tűnik újdonságnak, ha Villány és a gasztronómia szó hallatán egyből Palkonyára gondolunk. Természetes mivel a Palkonyha, Pauly Zoli vezetésével már számos eseményt és programot szervezett, hogy a környéket és annak ízeit népszerűsítse. De nem mehetünk el a faluban egy másik hely mellett anélkül, hogy ne említsük meg nemes egyszerűséggel csengő nevét. Ami nem más, mint a Vaj Bisztró. Balázsék fokozatosan haladva jutottak el oda, ahol most ez a remekre szabott étterem tart. Az otthonos és barátságos közeg, ami egy sváb parasztház valaha volt gazdasági épületéből lett megálmodva és kialakítva kitűnő ételeket kínál. Itt szinte úgy érezhetjük, hogy a lelkünk wellnessezik miközben elfogyasztjuk a vasárnapi ebédünket, annyira nyugodt hangulat uralkodik az étteremben.

Más helyek sem ijedtek meg a kihívástól, amikor arról volt szó, hogy esetleg a régibe kell beleálmodni az újat. A múltszázad elején épült sváb parasztházak, amelyek az akkori kor városaiban uralkodó klasszicista elemeket keverte a vidéki építészeti stílusokkal, már önmagukban is merész, de kitűnő hangulatú próbálkozások voltak nem kis hatású stílus teremtéssel. Ezek a régi és gyönyörű épületek ma remek táptalajt nyújtanak az újra gondolt és talán sokkal praktikusabban kialakított lakás belsőknek. Valamint azon vállalkozó szellemű embereknek akik éppenséggel egy lakáséttermet, vagy netán bormanufaktúrát szándékoznak működtetni.

Vaj Bisztró Palkonya
Vaj Bisztró

Vokány

Visszakanyarodva az eredeti témához és kapcsolódva az előző gondolathoz. A Miszli lakásétterem Vokányban egy olyan gasztronómiai élményt kínál, ami nem csak az ízlelőbimbókat repíti el a villányi térség minden szegletébe, hanem feltárja előttünk gyerekkorunk legkedvesebb étkezési emlékeit. Olyan lelki mélységekig szándékoznak elkalauzolni, hogy újra éljük azokat a pillanatokat, amikor még a nagymamánk készítette a rántott húst, amin a bunda az őszinte szeretet volt. Szabolcs és Juliska családilag viszik az éttermüket és mindent ők csinálnak. Hozzájuk csak előre foglalást követően lehet ellátogatni, de mindenképp érdemes! Az a miliő, amit ők is megálmodtak és kialakítottak egy 1910-ben épült sváb parasztház szegleteiből, nemcsak egy kényelmes ebéd elfogyasztásához járul hozzá. Ez a hely egy rendkívül inspiráló közeg, amiből kitűnően lehet lelkileg is töltekezni. Itt található a házi sajtok Mekkája is a Trinitás Sajtműhely, felejthetetlen ízvilággal.

Miszli Lakásétterem és Trinitás Sajtműhely
Miszli Lakásétterem

Máriagyűd

Végül a Villányi Borvidéken található családias éttermek sorában még egy nevezetes helyet is meg kell említeni. Talán nem túlzottan bátor az a megjegyzés, hogy Máriagyűdre sem mindenki a gyönyörű templomot és kegyhelyet jár meglátogatni. Vannak akik egy másik, ha csodákkal nem is tarkított, de csodásan kialakított mesebeli helyre érkeznek. Ez nem más, mint a Czukor Borsó kézműves cukrászda, kávézó és felszabadult vidéki gourmet étterem.. Ennek a kis kedves háznak a vendéglátóhellyé történő átalakításánál biztos, hogy egy tündér is segédkezett. A varázslatos miliő itt is uralkodó és a finom sütemények és kávék egyből visszatérő vendéggé varázsolnak mindenkit. Áhítatos nyugalom árad minden szegletéből, és ahogy a Miszliben, itt is garantált a kikapcsolódás és töltekezés.

Czukor Borsó Kávézó
Czukor Borsó Cukrászda – Kávézó
Elmúlt 18 éves? A weboldalt csak 18 éven felüliek látogathatják.