Miért igyunk sok jó bort Vince-napon?

Vince-nap – Villányi Borvidék

Legalább minden héten kellene tartani egy Vince napot, hogy a hiedelmekhez kapcsolódó bőséges borfogyasztás szokására ráfoghassuk, hogy azért kell most bort fogyasztani, hogy ősszel szép legyen a termés, és újra megteljen a pince. Igaz, Vince napból csak egy van az évben, habár biztosra vesszük, hogy akárcsak mi, mások is megülik évközben a többi “nem” vagy csak “félig hivatalos” verziókat.

Vince nap szőlővessző szentelés

Mert hát ugye mindenkinek vállalnia kell a saját keresztjét. Kinek így, kinek úgy. Hiszen Szent Vince sem arra készült, hogy az évszázadok folyamán fennmaradó neve összeforr a borral, és emberöltőkön keresztül úgy tisztelik majd, mint a bor védőszentjét, a borkereskedők támaszát, a pincemesterek segítőjét vagy a szőlőművesek sóhajaiban foglalt fohászok célpontját.

A 3. – 4. század Hispániájában tevékenykedő Szent Vince életéből fennmaradt nyomok között a történészek nem találtak arra utaló leírást, hogy valóban tevékenyen vagy egyéb módon kapcsolódott volna személye a borhoz. Még a fogyasztás terén sem. De pont ezért kizárni sem tudjuk, szóval a bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka.
Az inkább valószínüsíthető, hogy a bor védelmére feljogosító szent posztot nevének köszönheti. Sajnos, ahogy kortársai közül sokan, ő is áldozatul esett Diocletianus császár uralkodása alatt elrendelt keresztényüldözésnek, és hitéért vértanúként halt meg.

Vince nap – Hiedelmek

Visszakanyarodva január 22-re, nem csak a jelentős borfogyasztás az, ami a népi hiedelem szerint elősegíti a bő termést. A szőlősgazdák és borászok több más hiedelmen alapuló alternatíva közül is választhatnak, hogy segítségül hívják a természet erőit a terméshozamot illetően.
Leginkább a Vince-napi időjárást boncolgatva vonhattak le messzemenő következtetéseket arra vonatkozóan, hogy milyen lesz a szőlő. Esős, nedves idő esetén például sok borra lehet számítani. De ha az időjárás ezen a napon száraz, akkor bizony üres marad a pince.

Ha ez utóbbi esett meg és pont Vince-napkor nem hullott semmi csapadék, akkor a napsütésre kellett hagyatkozni és szélesre tárni a pinceajtót, hogy a nap minél mélyebbre hatolhasson a hordók közé, hogy a dongák jótékony ölelésében ismét színültig érjen a bor. Persze ezt Andris (Kőszeli András, a Jackfall borásza) biztosan nem engedné meg. Ő más fajta mágiát használ.

A Vince-napi napsütéses időjárás egy másik hiedelemnek is kedvez. De csak azért, ha tényleg nem esne az eső… A jólismert mondást talán nem kell senkinek bemutatni: “Ha megcsordul a Vince, Tele lesz a pince! “Azaz, ha ezen a napon olvadás van, akkor a megolvadó jég vagy hó következtében az ereszben megcsorduló víz a bőséges termés előjele.

Azonban, ha ez is elmarad, mert egy korábbi olvadás véget vetett a jégcsapok uralmának tetők és ereszek között. Ezért pedig nincs minek lecsordulni, netán a nap se süt. Akkor nincs mese, magának a gazdának kell felmászni egy vödör vízzel a pincére és lelocsolni a tetejét. Helyettesíteni, reprezentálni az elmaradt olvadást.

Jóslatok

Vince-napon a szőlőben metszett vesszőkből is lehetett jósolni. Otthon egy vízzel teli edénybe helyezték őket és várták, hogy kihajtsanak. Ha ez bekövetkezett, a bő termés illúziója derítette jókedvre a gazdák szívében a morcona tél által beállított hideg hangulatot.

De szokás papot is hívni a szőlőbe vesszőszentelésre, valamint a terület négy sarkát meglocsolni borral vagy szenteltvízzel.

Persze ha semmi sem válik be, akkor marad a jollyjokerként már említett bőséges borfogyasztás. Ilyenkor a gazdák kinyitják a présházaikat és pincéről-pincére járva lehet kóstolni az óbort. A hiedelem szerint aki Vince-napon nem nyitja ki a pincéjét, semmi jóra nem számíthat bort és szőlőt illetőleg.

Tehát a tanulság az, hogy ha esik, ha fúj, mindig adjunk esélyt az optimizmusnak, főleg, ha borról van szó! Mindegy az eső, vagy hogy süt a nap, esetleg borús az idő. Keressük és leljünk rá a szépségre már az új év elején, mert hát mégis csak eltelt már a hideg tél fele, és nemsokára itt a tavasz!

Programok

És ha már az esélyről is szó esett, akkor mindenképp ki kell használni azt az alkalmat, amikor elérkezik a Vince-nap Villányban, mert a Villány-Siklós Borút Egyesület remek programokkal várja az ide látogatókat 2024. január 20-án, aminek keretén belül több borászathoz is el tudnak látogatni az érdeklődők, többek közt hozzánk is.

https://villanyiborvidek.hu/

De a programon kívül is várjuk kedves betérő vendégeinket ezen a napon!

Borvidéki szálláshely

Miért is igyunk sok jó bort Vince-napon? Hát, ha nem másért akkor a fent említett bőséges ok egyikéért!

Elmúlt 18 éves? A weboldalt csak 18 éven felüliek látogathatják.