Nagyharsányi Szoborpark Kerékpárral

Villányi Borvidék látnivalók – Nagyharsányi Szoborpark

Mindig rohanunk, hogy egy kis időre biztosítani tudjuk magunknak az állandóság látszatát. Pedig, amikor egy lélegzetvételnyi időre megállunk, hogy a következő lépésünkhöz összegyűjtsük az újabb energiát.

Észrevehetjük, hogy milyen sok minden marad örök vagy hosszú életű, anélkül, hogy elvettünk, vagy hozzá adtunk volna tevékenységünkkel. Érdemes megvizsgálni a környezetünk állandó részleteinek tulajdonságait, hátha idő tudunk spórolni velük, ha alkalmazzuk magunkra is. 

Nagyharsányi Szoborpark Természetvédelmi terület

Kerékpárral a Villányi Borvidéken

Pedig  mind tudjuk, hogy az igazi állandóságot a változás jelenti, ha optimista szemszögből veszzük, az örök megújulás. Ez az amit egy borvidéken nem is lehet szinte más reprezentatív tendenciával bemutatni, mint az évenként újabb palackba kerülő tételekkel. De ez a változás nem csak a friss borokban érezhető. Ott pihen és szendereg minden előző évi termésben is.

Mondhatjuk azt is, hogy szinte konzerválva van a változás palackok üvegeinek áttetsző derengéseiben. Nagyon szép, ahogy a szemnek láthatatlan állandó megújulás egy számunkra állandósuló környezetben.

Itt a Villányi borvidéken egy egy korty hosszú lecsengésének végéig szinte megállítja az időt. Elgondolkoztat, ihletet és erőt ad az újabb kalandok vagy kísérletek megvalósításához, és segít, hogy más megvilágításba helyezzük saját céljainkat. 

A Park és a sétány hangulata

Különös érzés végig sétálni a Nagyharsányi Szoborparkon ezekkel a gondolatokkal. A dinamikus alakzatok a karnak és kéznek nehéz anyagból, de a szemnek és léleknek könnyed formákkal népesítik be a teret. A kőbe zárt pillanatok ruganyosak, viccesek és harmónikusak ezen a helyen. Akár azt hihetnék, hogy ők rácáfolhatnak a változásra, hogy ezek az alkotások örökre így maradnak.

Valójában, úgy ahogy a környező dűlőkben a szőlők, úgy ők is, itt ebben a valaha volt kőbánya triász kori ölelésében vannak kitéve az időjárás hullámzó hangulatának.

Húsz percnyire kerékpárral a Jackfall bormanufaktúrától, a második mohácsi csata helyszínének egy kicsiny szegletében az emberi kreativitás és fantázia 1967 óta lassítja le a csapdába ejtett időt. Így a nálunk megszálló vendégek a Jackfall gyógyító csendje és a Nagyharsányi Szoborpark végtelennek tűnő pillanatainak összefonódásában élhetik át a kikapcsolódás teljes élményét.

Nagyharsányi Szoborpark galéria

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Szoborpark Facebook oldal

A Szársomlyó (Villányi) szoborpark alkotásainak bővüléséhez az évtizedek alatt neves Magyar és külföldi művészek járultak hozzá, köztük Bocz Gyula, Székely Péter (Pierre Székely), Martyn Ferenc, Bencsik István, Orosz János, Varga Imre, Keserü Ilona, Kovács Ferenc, Ócsai Károly, Csontos László, Farkas Ádám, Gaál Tamás, Kígyós Sándor, Gulyás Gyula, Veszprémi Imre, Buczkó György, Böszörményi István, Horváth Ottó, a külföldiek közül Peter Roller, Juraj Gavula, Ruggero Pazzi, Vittorio di Muzio, Yoshiharu Maekawa, Isszei Amemija, Colin Foster, George Apostu és még sok más szobrász.

Forrás

Kikerics Panoráma Sétány

A talajtól elemelt fém szerkezetű ösvény a természetvédelmi értékek megóvását és a park biztonságos körbejárásának lehetőségét hivatott biztosítani. A több helyen kialakított kilátópontokról madártávlatból tekinthetjük meg a műalkotásokat és élvezhetjük a Villányi Borvidék alattunk elterülő dűlőinek látványát.

Elnevezés

A helyiek többféle elnevezést is ismernek és ezek mindegyikének nevezték is valamikor a létesítményt.
Kezdetben Villány Művésztelep, alkotótelep, majd Villányi Szoborparkként ismerik. A Nagyharsányi Szoborpark elnevezés kézenfekvő, mert a Szársomlyó hegy keleti oldalán az egykori felhagyott kőbánya terület Nagyharsány közigazgatási területén helyezkedik el.

Elmúlt 18 éves? A weboldalt csak 18 éven felüliek látogathatják.