Nagyharsányi Szoborpark Biciklivel

Villányi Borvidék látnivalók – Nagyharsányi Szoborpark

Mindig rohanunk, hogy egy kis időre biztosítani tudjuk magunknak az állandóság látszatát. Pedig, amikor egy lélegzetvételnyi időre megállunk, hogy a következő lépésünkhöz összegyűjtsük az újabb energiát. Észrevehetjük, hogy milyen sok minden marad örök vagy hosszú életű, anélkül, hogy elvettünk, vagy hozzá adtunk volna tevékenységünkkel. Érdemes megvizsgálni a környezetünk állandó részleteinek tulajdonságait, hátha idő tudunk spórolni velük, ha alkalmazzuk magunkra is. 

Természetvédelmi terület

Kerékpárral a Villányi Borvidéken

Pedig  mind tudjuk, hogy az igazi állandóságot a változás jelenti, ha optimista szemszögből veszzük, az örök megújulás. Ez az amit egy borvidéken nem is lehet szinte más reprezentatív tendenciával bemutatni, mint az évenként újabb palackba kerülő tételekkel. De ez a változás nem csak a friss borokban érezhető. Ott pihen és szendereg minden előző évi termésben is.

Mondhatjuk azt is, hogy szinte konzerválva van a változás palackok üvegeinek áttetsző derengéseiben. Nagyon szép, ahogy a szemnek láthatatlan állandó megújulás egy számunkra állandósuló környezetben. Itt a Villányi borvidéken egy egy korty hosszú lecsengésének végéig szinte megállítja az időt. Elgondolkoztat, ihletet és erőt ad az újabb kalandok vagy kísérletek megvalósításához, és segít, hogy más megvilágításba helyezzük saját céljainkat. 

Különös érzés végig sétálni a Nagyharsányi Szoborparkon ezekkel a gondolatokkal. A dinamikus alakzatok a karnak és kéznek nehéz anyagból, de a szemnek és léleknek könnyed formákkal népesítik be a teret. A kőbe zárt pillanatok ruganyosak, viccesek és harmónikusak ezen a helyen. Akár azt hihetnék, hogy ők rácáfolhatnak a változásra, hogy ezek az alkotások örökre így maradnak. Valójában, úgy ahogy a környező dűlőkben a szőlők, úgy ők is, itt ebben a valaha volt kőbánya triász kori ölelésében vannak kitéve az időjárás hullámzó hangulatának. Húsz percnyire biciklivel a Jackfall bormanufaktúrától, a második mohácsi csata helyszínének egy kicsiny szegletében az emberi kreativitás és fantázia 1967 óta lassítja le a csapdába ejtett időt. Így a nálunk megszálló vendégek a Jackfall gyógyító csendje és a Nagyharsányi szoborpark végtelennek tűnő pillanatainak összefonódásában élhetik át a kikapcsolódás teljes élményét.

Szoborpark galéria

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Elmúlt 18 éves? A weboldalt csak 18 éven felüliek látogathatják.