Villányi Tradicionális Pezsgő

Tradicionális Jackfall pezsgő a Villányi Borvidékről.

A döntésekhez nagy elhatározás kell. Főleg, ha olyan valamibe vágja az ember fia a fejszét, amiről csak nagy vonalakban van ismerete, de arról semmi fogalma nincs, hogy hol lehetnek a buktatók és az éles kanyarok. Egyszóval bevállalja a kalandot és annak nehézségeit. Felvértezi magát a kellő ismerettel. Kiképzi magát, hogy a saját képességeinek teljes tudatában vágjon neki, de már előre fázik attól, hogy hol és mikor fog bele rohanni az első pofonba.
Na de nem akkor, ha az az ember nem más mint a Kőszeli Andris, a Jackfall Bormanufaktúra borásza! Aki pár évvel ezelőtt azt találta ki a Jackfall azóta sajnos megboldogult és az örökké virágzó szőlőföldekre távozó tulajdonosával, ahol sosem kell permetezni és három töltésenként tölgyfa hordót cserélni, hogy elkészítik a Jackfall első pezsgőjét.
Szóval Andris, akinek a szakmai tudásánál csak az agilis és maximalista hozzáállása nagyobb, elindult a fények útján, hogy a lelkesedés és tudás fonalából szőtt kardigánjára begyűjtse a tapasztalatszerzés kerti munkájának első és őszinte sárfoltjait.
A cél egy olyan pezsgőnek a megalkotása volt, ami hűen tükrözi a borászat arculatát mégis egy friss hangulatot árasztva új oldalát tudja bemutatni a manufaktúrának. A tradíciók mindig is fontos szerepet játszottak a borászat munkásságában. Tehát nem is volt kérdés, hogy tradicionális, azaz méthode traditionnelle eljárással készítjük el az első garnitúra Jackfall pezsgőt. Ezt a tételt brut nature-ként kívántunk palackozni.

Jackfall Pezsgő

Méthode Traditionelle

A méthode traditionnelle nem más, mint az a Champagne területén megszületett és finomított módszer a pezsgő készítésre. Egy rendkívül nagy odafigyelést és időt igénylő folyamatról van szó, komoly és viccet nem ismerő szabályrendszerbe kötve. A pezsgőkészítés sok tapasztalatot és rutint igényel, nomeg persze további olyan felszereltséget , ami a borászatunkban nem állt rendelkezésre. Ezért is ezer köszönet a Garamvári pincészetnek, akik szárnyaik alá vették a Jackfall első, saját pezsgőjének misszióját. Ők a budafoki pincéjüknek mélyében gondoskodtak a palackokban ébredező buborékok dédelgetéséről.

Pezsgőkészítés

A pezsgő készítésről számos részletes leírás született már. Ezért nálunk most csak röviden és tömören, a teljesség igénye nélkül vázoljuk a lépéseket mi is történt.
Először is András kivárt, hogy a chardonnay melyik évjárata fogja hozni azt a minőséget, amiből el lehet készíteni a pezsgőt. A termés pedig 2020-ban mutatkozott erre megfelelőnek. Igen, a Jackfall pezsgő évjáratos, azaz nem különböző évjáratok házasításából készült. Ezt követte az alapbor elkészítése. Miután az alapbor meglett, úgy nevezett tirázslikőrrel, franciául liquer de tirage-zsal a palackba került, amit koronazárral zártak. A tirázslikőr bort, cukrot és élesztőt tartalmaz, és ezt nevezhetjük a pezsgő katalizátorának. Ez a kis koktél indítja be a második erjedést az alapborban, amitől kialakul a pezsgő sajátos élesztős ízjegye és a buborékok. Ez utóbbiak a második fermentáció során melléktermékként keletkező széndioxid miatt jönnek létre és boldogítják a fogyasztót.

tradicionális pezsgő elkészítése

A másoderjesztés és degorzsálás

Viszont nemcsak a a buborékok vidám tömege a másoderjesztés egyetlen mellékterméke. A második érlelés alatt elhalt élesztők és további anyagok még mindig ott vannak a palackban. Ezek eltávolítására a következő, szintén a hagyományos pezsgőkészítés folyamatának részeként következik a degorzsálás (francia: dégorgement). A palackokat a vízszintes helyzetükből lassan, kézi munkával kb. 8 hét, de a gépesített eljárással már akár egy hét alatt, szinte függőleges helyzetbe kerülnek. Eközben meghatározott időközönként meghatározott irányba, illetve fokban forgatják. Ezzel érik el, hogy a pezsgőben felhalmozódott finom üledék a pezsgő ideiglenes kupakjába jusson.
Amikor ez a folyamat véget ért, a palack nyakát rövid idő alatt fagypont alá hűtik, aminek következtében ez a kis üledékréteg megfagy, apró jégdugót képezve a nyakban. Ez a kis dugó a koronazár eltávolítását követően, nyomás hatására távozik.
Végül következik az expedíciós likőr hozzáadása, ami a pezsgő ízjegyeinek végső formáit kerekíti le. Majd érkezik a parafadugó és a drótkengyel, hogy lezárja a palackot.

Nagyjából és nagy vonalakban ez a tradicionális pezsgőkészítés folyamata. Valamiért van egy olyan érzése az embernek, hogy ez nem is olyan nehéz folyamat, csak a mindenféle leírások nagy részéből kimarad a munkálatokat végző szakembereknek a 20-30 év alatt megszerzett tapasztalatából fakadó szakértelme, és a bor, illetve jelenesetben a pezsgőkészítés iránti elköteleződés és tisztelet. Ha ezeket is belefoglalnánk a leírásainkba, akkor talán sokkal mélyebb és akár a témától elvonatkoztatott történeteket kapnánk, amiknek a tágabb összefüggéseinek a megértéséhez sokkal több időre lenne szükségünk.

A Jackfall első pezsgője

Azonban mindezeket félre téve, a Jackfall első pezsgője egy tökéletes indítás egy új fejezethez a borászat életében. Az intenzív ízélményt a roppanós frissesség és a buborékok lágy bizsergetése teszi kerekké. Mivel műfajilag a pezsgő brut nature ezért egy rendkívül száraz pezsgőt kortyolunk, azonban a gyümölcsössége miatt ez fel sem tűnik. Hosszú lecsengése elnyújtja a pillanatot, amiért tökéletes kísérőjévé teszi bármilyen boldog és kedves eseménynek. Reméljük, mihamarabb eljut hozzátok és az ünnepi pillanataitok hasonló boldog érzésekkel telnek meg, mint amikor mi is végre teljes pompájában megkóstolhattuk ezt a csodálatos végeredményt.

Jackfall Pezsgő Villányi Borvidék
Elmúlt 18 éves? A weboldalt csak 18 éven felüliek látogathatják.